Sad-best-natural-wallpaper10
DSC_7698-001 profile 02

About me … one journey just ended and a new one is coming … :)

September 4, 2014 by Daniela Tiribegea 6 Comments

Sunt Daniela Tiribegea si imi place sa mi se spuna Dana. M-am nascut in Constanta si din anul 1997 locuiesc in Bucuresti. Nu am stiut dintotdeauna ca imi doresc sa devin psiholog, prima directie profesionala fiind economia pe care am practicat-o 13 ani pana in martie 2013, in doua mari companii multinationale.

Aici va voi scrie despre calatoria mea de redescoperire a sinelui, de perioada de studiu pentru a doua profesie – psihologie si de finalizare a specializarilor dorite. Calatoria a inceput in anul 2008 si tocmai s-a incheiat in Aug 2014, urmand o alta calatorie mult mai frumoasa sa inceapa si anume impartasirea mai departe a ceea ce am acumulat. :)

Si cum toate schimbarile importante in viata vin parca in urma unor momente grele pe care le traim, asa a inceput si calatoria mea… Perioada dificila pe care am avut-o si a declansat marile schimbari din viata mea a fost intre anii 2005 – 2007. Atunci parca nimic nu mai avea sens. Ma simteam ca o floare batuta de vant, fara radacini, singura, fara niciun suport, disociata de corpul meu de prea multa durere, cu multe tensiuni in interior, fara energie, multa anxietate si colac peste pupaza si cu atacuri de panica. Simteam cum trageam de mine sa supravietuiesc in fiecare zi. La un moment dat am simtit ca nu mai e loc sa “ma duc in jos”… parti din mine mureau in fiecare zi insa nu eram constienta de celelalte parti care urmau sa renasca. Atunci am luat decizia de a schimba ceva la nivel profund si de a ma dedica total catre o cale de dezvoltare personala.

Am incercat diferite terapii care nu mi-au adus rezultate palpabile in primele 6 luni, asa cum mi-as fi dorit. Tensiunile interioare erau atat de mari incat simteam nevoia de ceva mai “abrupt”, puternic si asa am ajuns la constelatiile familiale facilitate de Dorina Mocanu, dupa care, la recomandarea ei, am continuat sa merg la seminariile de respiratie holotropica facilitate de Elena Francisc. Chiar dupa prima sesiune de respiratie holotropica am stiut ca asta este pentru mine. M-am indragostit de aceasta metoda din prima clipa. Dupa primele 3-5 sesiuni de respiratie am inceput sa observ schimbari importante in interiorul meu si am capatat din ce in ce mai multa incredere in relatia mea cu Elena si in metoda. Calatoriile holotropice mi-au deschis interesul pentru psihologie … pentru “a intelege” :) … Si asa am luat decizia de a urma cursurile facultatii de psihologie si in paralel am participat la programul Asociatiei de Terapii Transpersonale Elena Francisc (2009 – 2011). Dupa finalizarea facultatii (2009y-2012y), m-am inscris la Scoala de Psihoterapie Gestalt (2011y – 2014y), la Masterul de Psihologie Clinica si Consiliere psihologica (2012y – 2014y) si am continuat aprofundarea metodei Respiratiei Holotropice in cadrul Grof Transpersonal Training Spania si Anglia (2010 – 2014). In paralel cu studiile de psihologie, am investit multa energie dezvoltarii mele personale. In martie 2013 m-am decis sa fac un pas important in viata mea si anume sa ma dedic total activitatii de psihoterapie si clinicii, incheind astfel activitatea mea din domeniul economic. Aceasta perioada de schimbare a fost foarte provocatoare pentru mine, insa cu incredere si suportul primit, am reusit sa trec prin aceasta perioada mai usor. Anul 2013 a fost dedicat practicii mele clinice facand rezidentiat clinic 6 luni la Spitalul Obregia, 3 luni la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals si in prezent continui activitatea clinica in cadrul Institutului National de Gerontologie si Geriatrie “Ana Aslan”. Anul 2014 a fost un an foarte benefic pentru ca am finalizat cu succes toate cursurile si am obtinut toate calificarile.

In timpul calatoriei mele interioare, am avut un proces destul de intens. La inceputul calatoriei holotropice, experientele mele au fost mai mult la nivel fizic: dureri in corp si tensiuni, tetanii, miscari multe de energie in corp, tremur; apoi au urmat experientele la nivel emotional: am retrait frica, furia, durerea si tristetea; am eliberat multe emotii. Am simtit cum e sa te intalnesti cu umbrele tale si cu limitele tale personale, am retrait experiente biografice din copilarie care m-au traumatizat si le-am simtit la intensitate maxima. Am eliberat multa energie emotionala. Am simtit suferinta individuala, insa si pe cea colectiva. Am avut experiente transpersonale: m-am identificat cu apa, lemn; m-am identificat cu alte fiinte: un caine, pisica, sarpe, o floare crescand din inima si pamant. Am simtit extazul, uniunea cu totul, dizolvarea limitelor. Mi-am simtit corpul ca o vibratie si am observat cum reactioneaza la vibratiile din jur. Am fost pusa fata in fata cu proiectiile pe care obisnuiam sa le fac. Am devenit din ce in ce mai constienta de mecanismele mele de aparare pe care le aveam si le am. Am simtit cum este sa fii deconectat de corpul tau si de ceilalti si am experimentat frica de nebunie. Am simtit golul interior si am retrait lipsa de afectiune avuta in copilarie. Am simtit cum e sa fii nimic si in acelasi timp, cum e sa fii totul. Am retrait pierderea sarcinii si aceasta reconectare m-a ajutat sa obtin o alta perspectiva asupra experientei si astfel sa o integrez total.

Tot suportul primit in toti acesti ani din partea psihoterapeutului gestalt personal si din partea terapeutilor de la GTT mi-au hranit sufletul si m-au ajutat mult in calea mea de redescoperire. Le sunt foarte recunoscatoare pentru ceea ce mi-au oferit. Fiecare moment din procesul meu de terapie m-a transformat profund, mi-a imbogatit viata prin intelegerea a ceea ce sunt, existenta mea a capatat sens in orice moment. Am ajuns sa nu ma mai simt niciodata singura, sa am incredere in mine si in cei din jur, sa fiu blanda, deschisa, empatica si aproape de oameni. Mi-am redescoperit radacinile si astfel simt energia familiei mele tot mai mult. Am invatat sa ma apropii de oameni, sa ma bucur de ei, sa am incredere si sa-mi deschid sufletul catre ei. Am descoperit valoarea senzitivitatii pe care o am si acum traiesc fiecare moment din plin. M-am reconectat cu puterea interioara, simtind-o cu fiecare celula din corp. Am capatat incredere in resursele mele si astfel am reusit sa-mi urmez visul de a deveni psihoterapeut. Acum iubesc viata cu suisurile si coborasurile ei.

Au fost momente cand mi-a parut rau ca nu am ales acest drum de la inceput, dar acum ma bucur ca s-a petrecut asa pentru ca am invatat psihologia cu intelepciunea altei varste. Pastrez in mine structura logico-matematica si imi dezvolt permanent latura mea umanista.

In retrospectiva, ma simt extrem de recunoscatoare pentru schimbarile profunde pe care le-am experimentat. Ma trezesc in fiecare dimineata cu un sentiment de recunostinta pentru toate binecuvantarile pe care le-am primit si pentru ceea ce-mi aduce noua zi. Aceste experiente m-au inspirat pentru a oferi mai departe.

Calatoria de redescoperire a sinelui si de finalizare a studiilor tocmai s-a incheiat si acum urmeaza calatoria in care voi transmite mai departe. Ma simt pregatita sa impartasesc din experienta mea cu ceilalti si sa le ofer suport in calatoriile lor interioare.

Ca facilitator autorizat de Stanislav Grof, in practica mea privata ofer sesiuni autentice de respiratie holotropica individuale si de grup. Integrarea experientelor profunde de constiinta extinsa reprezinta o parte importanta din procesul terapeutic pe care il ofer.

Viziunea atat de psihoterapeut gestalt, cat si cea de psiholog clinician pe care le detin completeaza abordarea profesionista pe care o aduc in relatie cu clientii, oferind un cadru terapeutic de continere si incredere care sa sustina la nivel profund clientii in procesul lor interior de redescoperire a resurselor si calitatilor pe care le detin.

In incheiere doresc sa-i multumesc Elenei Francisc pentru ca prin ea am descoperit calea inimii mele, psihoterapeutului meu personal Viorel Beches pentru sustinerea pe care mi-a oferit-o 2 ani in procesul meu terapeutic de a deveni cine sunt acum, terapeutilor din cadrul programului de formare Grof Transpersonale Training pentru profesionalismul lor si modul lor de lucru cu respiratia holotropica, prietenelor mele Eva Catalin, Simona Baltac si Carmen Moldovan pentru incurajarile lor de a-mi urma visul si nu in ultimul rand vreau sa-i multumesc in mod special iubitului meu pentru sustinere, intelegere, iubirea lui, pentru confort fizic si emotional, si pentru multiplele lui incurajari de a merge inainte, acolo unde isi doreste sufletul meu… and here I am. :)

August 2014

About Author

Daniela Tiribegea
  •  

6 Comments

Dan September 7, 2014 at 8:45 am

Felicitari, Dana!
Succes, Dana!:-)

Daniela Tiribegea September 16, 2014 at 2:05 pm

Multumesc Dan! Te pup si imbratisez :)

Mihai Tiribegea October 16, 2014 at 4:45 pm

Felicitari Dana !!Te pup :*

Daniela Tiribegea October 16, 2014 at 4:59 pm

Multumesc Mihai! Il imbratisez pe verisorul meu drag :)

Leave a Comment