Sad-best-natural-wallpaper10
tumblr_mzvu5n1JoT1r0hxmjo1_500 (2)

Cartografia extinsa a psihicului uman al lui Grof

July 21, 2014 by Daniela Tiribegea 2 Comments

Daca scriu despre Stanislav Grof si efectele starilor holotropice, nu pot sa nu mentionez cateva cuvinte despre cartografia extinsa a psihicului uman creat de Grof.

Psihoterapia transpersonala distinctiva care foloseste stari de constiinta extinsa pentru a atinge scopuri terapeutice vine de la psihiatrul si cercetatorul LSD Stanislav Grof.
Grof a petrecut decenii cercetand efectele LSD-ului, la inceput in Cehoslovacia nativa si apoi in Statele Unite, si din studiile sale a dezvoltat o harta a constiintei in afara granitelor psihologiei vestice in domeniile transpersonale si spirituale. In esenta, Grof ia mapa constiintei derivata din munca sa cu LSD si utilizeaza respiratia profunda si muzica puternica pentru a produce stari extinse de constiinta in incercarea de a mima efectele LSD-ului.

Aceasta respiratie accelerata pe care a dezvoltat-o Stanislav Grof poarta numele de respiratie holotropica. Aceasta tehnica poate fi descrisa ca o abordare terapeutica creata pentru a accesa complet domeniile obisnuite (de exemplu constiente) si neobisnuite (de exemplu inconstiente) ale experientei umane. Stanislav si Christina Grof au dezvoltat tehnica respiratiei ca o modalitate de a accesa nivelele inconstiente ale experientei umane si de a rezolva conflictele inradacinate in acele nivele.

La origine format in psihanaliza clasica, Stanislav Grof a dezvoltat o teorie cuprinzatoare a cartografiei psihicului uman, care l-a plasat in mod clar in scoala Psihologiei Transpersonale. La prima vedere, teoria transpersonala a lui Grof pare sa reprezinte o despartire radicala de teoria psihologica traditionala. Grof a observat in cazuri repetate ca schimbarile terapeutice pot aparea nu doar din rezolvarea aspectelor biografice sau din palierul personal al constiintei, ci si din rezolvarea unor aspecte de pe alte niveluri ale psihicului. De exemplu, o persoana poate integra continuturi din nivelul biografic retraind experiente traumatice din copilarie; altii pot integra continuturi din nivelul perinatal prin experimentarea diferitelor aspecte legate de nastere; sau pot integra continuturi de la nivelul transpersonal experimentand diferite tipuri de identificare forme sau imagini simbolice.
Atunci cand o persoana experimenteaza respiratia holotropica, aceasta este susceptibila a experimenta unul sau mai multe dintre cele trei dimensiuni ale constiintei, asa cum au fost clasificate de Grof. Aceste trei largi dimensiuni sunt cele biografice, perinatale si transpersonale. Aceste dimensiuni experientiale difera major de cele utilizate de modelele tradional-academice ale psihologiei si psihiatriei, care recunosc in principal dimensiunea biografica. Stanislav Grof a introdus experientele perinatale si inconstientul colectiv al lui Jung.

1. Dimensiunea biografica a constiintei
Primul domeniu al experientei este cel de retraire a experientelor biografice. Este denumit primul domeniu pentru ca este cel mai intalnit de o persoana atunci cand incepe procesul de explorare al inconstientului propriu. Acest nivel este legat de diferite evenimente postnatale din viata cuiva. Corespunde memoriilor unui individ pornind de la momentul nasterii sale pana in prezent.

Acest nivel contine o varietate de conflicte emotionale nerezolvate si de amintiri reprimate din copilarie si copilaria frageda, elemente ce nu au fost inca integrate. Acestea reprezinta forme psihologice incomplete care in cele mai multe cazuri sunt sursa unor simptome psihologice si psihosomatice. Acest nivel biografic se refera la un domeniu ce a fost atent analizat si intens discutat in psihologie. De fapt, in general se afirma ca cea mai mare parte a ceea ce va deveni un individ este determinat de evenimente ulterioare nasterii sale: relatia cu mama, atentia ce i-a fost acordata, prezenta sau lipsa prezentei fizice a parintilor, traumepsihice, intelectuale sau sexuale.

Nivelul biografic, desi considerat de psihologia traditionala ca fiind singura dimensiune a psihicului, poate de fapt sa reprezinte doar o mica parte a constiintei umane.

2. Dimensiunea perinatala
Al doilea domeniu al inconstientului, care este intalnit de obicei, dar nu obligatoriu, dupa trecerea de la dimensiunea biografica, este domeniul experientelor asociate cu traumele nasterii biologice. Datorita conexiunii stranse cu procesul de nastere, Grof denumeste acest nivel al inconstientului ca fiind cel “perinatal”. Termenul este de origine greaca/latina care inseamna in jurul/preajma nasterii.

In general, acest domeniu important al constiintei nu a fost recunoscut de psihologia traditionala. Rank, unul din colaboratorii apropiati ai lui Freud, care ulterior a fost respins de catre acesta, este unul dintre primii psihiatri care a atras atentia asupra importantei traumelor de la nastere si efectele acesteia asupra dezvoltarii psihicului. In cartea sa “Birth Trauma”, Rank recunoaste nasterea ca fiind primul si cel mai traumatic eveniment din viata cuiva. Pentru el, majoritatea evenimentelor percepute ca fiind traumatice de catre un individ sunt traite astfel datorita similaritatii cu nasterea biologica.De fapt, aceasta prima trauma este atat de importanta incat el vede copilaria frageda ca pe o serie de incercari de a depasi aceasta prima trauma psihologica.

In consecinta, toate formele si simptomele nevrozelor au un singur loc de fixare, si anume corpul mamei. Cel mai important conflict uman este creat de dorinta de a se intoarce in pantecul mamei si frica generata de aceasta dorinta. Ca urmare, interventiile terapeutice trebuie sa ia in considerare acest prim loc de fixare.
Pe masura ce individul atinge nivelul perinatal, durerea emotionala si psihica poate deveni foarte intensa.

Experiente la acest nivel sunt in mod tipic acompaniate de manifestari psihologice dramatice, cum ar fi diferite grade de sufocare, puls accelerat, palpitatii, stari de voma, schimbari de culoare, oscilatii ale temperaturii corpului, tremuraturi, contorsiuni si alte manifestari motorii anormale (Grof, 1985).

Experientele perinatale apar in 4 constelatii sau modele experientiale care traduc cele 4 etape clinice ale nasterii. Grof le denumeste matricile perinatale de baza (MPB). Aceste matrici sunt caracterizate prin emotii specifice si sunt “ tipic interconectate cu o varietate de experiente transpersonale de natura mitologica, mistica, istorica, sociopolitica sau antropologica” (Grof, 1985).

Prima matrice perinatala de baza


Universul amniotic; Uniunea primara cu mama. Planeta guvernatoare – Neptun
Aceasta matrice include perioada de la concepere pana la inceperea travaliului. Daca existenta intrauterina nu a fost deranjata de factori de natura fizica, chimica, biologica sau psihologica, retrairea acestei matrici experientiale va implica experiente unde fetusul nu pare sa fie constient de limitari. Este o stare de confluenta.
Aici apar identificari experientiale cu oceanul sau diferite forme de viata acvatica (alge, anemone, meduze, pesti, delfini sau balene) sau cu cosmosul, spatiul interstelar, galaxia sau cu un astronaut plutind in vidul cosmic (Grof, 1988) Conexiuni biografice pot fi legate de uniunea simbiotica cu mama la san si situatii asociate cu relaxarea, satisfactia, securitatea, etc.
Aspectele negative ale MPB1 sunt asociate cu tulburari ale vietii intrauterine induse de diferite elemente toxice cum ar fi: tentative de avort, stres psihologic, consum de alcoool sau droguri. Evoca imagini ale pericolelor subacvatice, ape poluate (rauri, lacuri, oceane). Aceste experiente au o amenintare neagra si de rau augur. Imaginile arhetipale uneori implica demoni, forte metafizice negative unde persoana experimenteaza forme de amenintari universale sau viziuni apocaliptice.

Cea de-a doua matrice perinatala de baza

Acapararea cosmica sau starea fara de iesire. Planeta guvernatoare – Saturn. MPB2 corespunde primei etape a nasterii si debutul travaliului. Armonia si echilibrul aferente inceputului existentei fetusului sunt tulburate de semnale chimice si forte mecanice alarmante. Spasmele uterine puternice se petrec in timp ce colul uterin nu este inca dilatat. Din cauza felului in care este construita musculatura uterina, fiecare contractie restrange alimentarea cu sange si in consecinta pe cea cu oxigen. Retrairea acestei matrici poate fi una dintre cele mai dureroase si inspaimantatoare experiente pe care o fiinta umana o poate avea. Intensitatea durerii emotionale si fizice, cuplata cu convingerea ca situatia este fara iesire si fara sfarsit, aduce intense trairi de lipsa de speranta sau de neajutorare. “Sentimente agonizante de singuratate, neajutorare, inferioritate, disperare existentiala si vina sunt elemente standard ale acestei stari de constiinta ” (Grof, 1988).
Conexiuni biografice sunt cele unde o persoana se simte amenintata si lipsita de speranta sau a fost pusa in situatia de a fi victima neajutorata a circumstantelor. Pot fi de asemenea asociate cu situatii in care starea fizica de sanatate sau supravietuirea au fost in situatii de risc ca urmare a unor accidente de masina sau interventii chirurgicale.

A treia matrice perinatala de baza

Lupta moarte-renastere. Planeta guvernatoare – Pluto. MPB3 se coreleaza cu a doua etapa clinica a procesului de renastere. In acest punct, colul uterin este dilatat si fetusul se poate misca prin canalul nasterii. Ca si in MPB2, fiecare contractie continua sa intrerupa circulatia sangelui si cauzeaza sufocare. Mai mult, cordonul ombilical se poate infasura in jurul gatului si poate strangula fetusul. Presiunile mecanice intense imping fetusul prin canalul nasterii. Pentru ca colul uterin este deschis, fetusul se deplaseaza prin canalul nasterii si apare speranta si dorinta de lupta.
MPB3 prezinta cateva elemente experientiale extrem de bogate si complexe care sunt legate de aspecte anatomice, psihologice si biologice ale nasterii. Tema principala a acestei matrici o reprezinta lupta moarte-renastere.
Ca conexiuni biografice pot fi experiente legate de razboaie, cu situatii specifice in care excitarea se impleteste cu frica si pericolul ca in cursele de masini sau in box, sau situatii in care experiente sexuale au fost asociate cu violenta (ex: viol).

A patra matrice perinatala de baza

Experienta renasterii. Planeta guvernatoare – Uranus. Aceasta corespunde celei de a treia etape, cea finala, a nasterii si anume nasterea efectiva. Ca si celelalte matrici, amintirile concrete ale evenimentelor de natura fizica au corespondenti simbolici in aceasta experienta a renasterii, care reprezinta rezolvarea etapei anterioare lupta moarte – renastere.
In aceasta stare finala, ceea ce moare cu adevarat este acea moarte a definitiei sinelui dominat de frica care a avut ca efect vulnerabilitatea, nepotrivirea si slabiciunile pe care o persoana le experimenteaza la nastere. Acest fals ego, cu nevoia sa compulsiva de control si bazat pe simtul nepotrivirii, trebuie sa fie curatat de programele sale vechi si trebuie lsat sa rasara in constiinta individului. Deci, cand o persoana se lasa pe sine, lasa fricile si se abandoneaza procesului de renastere.
Dupa ce a trecut prin aceasta experienta de a atinge punctul cel mai de jos, persoana intalneste viziuni de lumina si frumusete si experimenteaza sentimente de eliberare spirituala si de salvare asociate cu un flux de emotii pozitive indreptat spre sine.
Conexiuni biografice pot fi amintiri ca cele legate de succese personale, sfarsit de razboi, supravietuirea in urma unui accident, incheierea unei relatii si inceputul uneia noi si pozitive.

Anxietatea nu este numai experienta biografica, ci provine si din perinatal.

3. Dimensiunea transpersonala
Pe masura ce procesul de explorare interioara se adanceste, persoana poate experimenta cea de a treia dimensiune a psihicului propriu: domeniul transpersonal. Desi acest nivel poate fi accesat direct, de obicei este rezultatul integrarii experientelor la nivel biografic si perinatal. De fapt, domeniul perinatal reprezinta usa naturala sau interfata care leaga nivelul personal de cel transpersonal.

In starile de constiinta obisnuita, experientele oamenilor sunt limitate de barierele spatiului si timpului, pe cand, in experientele transpersonale, acestea sunt depasite permitand identificarea experientiala cu orice in univers (Grof, 1985). Este ca si cum in starea transpersonala, toate limitarile spatio-temporale sunt depasite. In aceste stari totul este posibil.

Dana Tiribegea
Psihoterapeut Gestalt / Psiholog Clinician
M: 0757077318 dtiribegea@yahoo.com
Cabinet individual de psihologie Tiribegea Daniela
www.respiratie-holotropica.ro

About Author

Daniela Tiribegea
  •  

2 Comments

Eva Catalin September 1, 2014 at 4:24 pm

Suna foarte interesant ce am citit. Si spun asta, pentru ca acum fac anumite legaturi cu procesul nasterii mele si felul cum traiesc eu viata de zi cu zi. Cum as putea sa experimentez cat mai repede o sesiune de respiratie holotropica? Multumesc.

Daniela Tiribegea September 6, 2014 at 9:39 am

Eva, anul acesta mai avem doua workshop-uri: pe 26-27 Sept si 21-23 Noiembrie. vezi sectiunea cu seminarii. Te asteptam cu drag :)

Leave a Comment