Sad-best-natural-wallpaper10

Grof Respiratie Holotropica: Teorie

Cateva cuvinte despre psihologia transpersonala

Psihologia transpersonala este la momentul ei de maturitate. Izbucneste de pretutindeni. Carti, reviste, articole si seminarii apar in fiecare zi, reflectand viziunea transpersonala asupra lumii si se raspandeste cu rapiditate in alte domenii, de la antropologie la ecologie… Este o forta crescanda care atinge toate zonele de cultura, gand si societate.

Abraham Maslow este considerat fondatorul psihologiei transpersonale. In 1968, el scrie in lucrarea “Toward a Psychology of Being” (Spre o psihologie a fiintarii): ”Consider ca psihologia umanista, cea de-a treia forta, este una tranzitionala, o pregatire pentru o alta, transpersonala, trans-umana”…

citeste intregul articol

Care sunt originile respiratiei holotropice?

Psihiatrul ceh Stanislav Grof si sotia sa, Christina Grof, au dezvoltat aceasta tehnica simpla, naturala si puternica in acelasi timp, pe la mijlocul anilor 1970 avand la baza observatiile realizate in urma cercetarilor moderne asupra constiintei si studiile sistemelor spirituale stravechi.

Dr. Grof este psihiatru cu experienta de peste 50 de ani in cercetarea starilor de constiinta extinsa. Primele sale cercetari au fost la Institutul de Cercetare in Psihiatrie din Praga, unde a fost Investigatorul Principal al programului explorand sistematic potentialul terapeutic al LSD-ului si a altor substante psihedelice…

citeste intregul articol

Ce este respiratia holotropica?

Respiratia Holotropica este un mod de lucru experiential si terapeutic creat de catre medicul psihiatru ceh Dr. Stanislav Grof si sotia lui Christina Grof. Este o tehnica ce a stat la baza tuturor cercetarilor in psihologia transpersonala, dup ace studiile cu substante psihedelice, precum LSD, au fost sistate cel putin oficial. Din anul 1976, rezultatele terapeutice uimitoare, dezvoltarea personala si extinderea constiintei au fost experimentate de mii de oameni din intreaga lume.

Cuvantul “holotropic” deriva din conceptul grecesc “holos” (intreg) si “trepien” (indreptarea catre), insemnand indreptarea catre intregul nostru. Este vorba despre intregirea propriei noastre constiinte, despre integrarea unor aspect ale sale de care, in mod normal, nu suntem constienti.
Respiratia holotropica a lui Grof este una dintre cele mai puternice si eficiente tehnici de psihoterapie experientiala si o metoda profunda de auto-explorare in cadrul Psihologiei Transpersonale. Scopul sau este de a obtine o mai buna intelegere despre sine, de a extinde identitatea de sine si pentru a facilita accesul la radacinile problemelor emotionale si psihosomatice.

Starile extinse de constiinta (starile holotropice) au o mare putere de vindecare si transformare, stari care pot sa apara spontan sau prin practici psihologice, ritualuri, experiente mistice sau meditatii profunde.

citeste intregul articol