Sad-best-natural-wallpaper10
who-am-i

Nu ma simt bine si nu stiu ce sa fac. Cine sunt eu?

September 22, 2015 by Daniela Tiribegea No Comment

“Everything worth having costs something and the price of true love is self-knowledge.” Daphne Rose Kingma

Prin procesul de cunoastere de sine ajungem sa devenim constienti la nivel profund de fiinta noastra emotionala, sa simtim cu adevarat “Cine suntem noi”. Acest drum implica curajul de a sta fata in fata cu toate aspectele noastre placute si mai putin placute; asa descoperim ce anume ne raneste dar si ce ne ofera placere, care sunt lucrurile de care ne este teama, si ce anume ne face fericiti; tot pe parcursul acestui proces de cunoastere de sine identificam nevoilor noastre principale pe care le avem in relatii astfel incat ne putem bucura de relatii autentice.

Cea mai mare provocare in viata noastra ar putea fi chiar acest drum al cunoasterii de sine, cu suisurile si coborasurile lui; sa ne imbratisam si sa ne acceptam asa cum suntem, cu toate greselile si imperfectiunile noastre. Multi dintre noi au fost crescuti de parinti care ei insisi au fost in rol de victime, care nu au fost invatati sa-si recunoasca valoarea. Generatia bunicilor nostri s-a confruntat cu traume masive din cauza celui de-al II- lea Razboi Mondial. Focusul era pe supravietuire si pe minimizarea daunelor, mai degraba decat pe dragoste, apreciere si intimitate.

Societatea din ziua de azi este o “societate lichida”. (Gianni Francesetti) Ce vrea sa spuna cu asta? Tinerii din ziua de azi si nu numai, sunt incapabili sa-si contina excitatiile emotionale in corp, in interactiunile de zi cu zi. Copilul care-si face temele, de exemplu, atunci cand intampina o dificultate, are nevoie de incurajare si suport pentru a putea rezolva problema, folosindu-se astfel si energia care se mobilizeaza in corpul lui. Dar, in cele mai multe cazuri, nu este nimeni acasa sa le ofere suport…. pentru ca programul de munca este foarte lung, timpul nu ne mai ajunge… In felul acesta, copilul acceseaza internet-ul, unde o cautare in calculator ii ofera raspunsul; excitatia emotionala din corp este imprastiata si presarata in jur. Copilul isi gaseste orice raspuns are nevoie in calculator, insa nu gaseste o relatie umana care sa contina ceea ce traieste; gaseste doar un calculator care nu poate sa-i transmita “caldura” si sa-l imbratiseze. Aceasta excitatie emotionala neingradita devine anxietate. Aceasta anxietate devine deranjanta si pentru a o evita, corpul se desensibilizeaza. Din aceasta cauza, azi avem asa multe tulburari de anxietate, dificultati in formarea de granite, patologii ale lumii virtuale, desensibilizare corporala. De obicei, unii tineri spun: “am facut dragoste cu el/ea pentru prima oara, dar nu am simtit nimic.”, “Ma simt foarte libera atunci cand vorbesc pe chat, dar cu prietenul meu fata in fata nu stiu ce sa vorbesc.”

Aceste tensiuni, anxietati ne pot cocosa in asa fel incat sa nu ne mai simtim liberi in corpul nostru; construim ziduri dense in jurul nostru, astfel incat nici macar cei mai buni prieteni, parteneri, sotia/sotul si copiii nu mai pot intra in contact adevarat cu noi. Cu toate acestea, exista o alta cale.

Cand vom avea curajul sa trecem prin zidurile mentale pe care le-am construit cu atata grija, si vom ajunge sa ne cunoastem si sa ne imbratisam pe noi insine, atunci vom deschide usile catre cei pe care-i iubim si catre toti ceilalti intr-un mod mult mai grijului, empatic, intim. Haideti sa invatam sa ne iubim pe noi insine, ca apoi sa fim mai deschisi si mai plini de compasiune catre altii, si asa putem sa lasam jos si zidurile care ne limiteaza in manifestarea noastra de zi cu zi.

Citatul de mai sus sper sa fie o sursa de inspiratia pentru calatoria voastra interioara.
Aveti curajul sa va abandonati acestui proces al cunoasterii de sine.

Eu, ca Psihoterapeut gestalt, va pot insoti in acest proces interior de redescoperire a resurselor si calitatilor pe care le detineti.

Daca ai citit acest articol pana la final, iti ofer prima sedinta de terapie cu 50% reducere.

Dana Tiribegea- Psihoterapeut gestalt
Tel: 0757 077 318

www.respiratie-holotropica.ro

About Author

Daniela Tiribegea
  •  

Leave a Comment